Brandwerend glas

Brandwerend glas wordt steeds vaker als eis gesteld in gebouwen. Architecten, woningbouwcorporaties en bouwondernemingen krijgen hier dan ook steeds vaker mee te maken. Maar wat is brandwerend glas eigenlijk? En waar moet rekening mee gehouden worden bij plaatsing?

Een eis

Een brand kan, in principe, op elk moment in elk(e) uitgaansgelegenheid, kantoor of woning ontstaan. Normaal glas bij een brand breekt al snel vanwege de thermische spanningen die ontstaan vanwege de brand. Om de schade, voor zowel mensen als materiaal, te beperken is het plaatsen van brandwerend glas een maatregel die op het gebied van brandveiligheid genomen kan worden. Deze maatregel wordt steeds vaker een eis bij het bouwen van gebouwen.

Het glas

Brandwerend glas, ook wel brandvertragend glas, is glas dat bestand is tegen vuur en hitte. Het glas bestaat uit één of meerdere (tussen)lagen en heeft een extreme hoge thermische stabiliteit. Op deze manier vertraagt brandwerend glas doorslag en overslag bij een brand en zal het ook bij langdurig contact met vuur niet snel springen of barsten.

Er zijn verschillende eigenschappen van brandwerend glas beschikbaar:

  • E staat voor de vlamdichtheid van het glas
  • I staat voor de weerstand tegen temperatuur
  • W staat voor de weerstand tegen warmtestraling

Op basis van deze eigenschappen, zijn er voor brandwerend glas drie classificaties mogelijk:

  • E: Vlamdichtheid
  • EI: Vlamdichtheid en temperatuur
  • EW: Vlamdichtheid en warmtestraling

Hoe hoger de kwaliteit van brandwerend glas, hoe langer het brand tegenhoudt.

Plaatsen van brandwerend glas

De brandwerendheid van glas wordt bepaald door de brandwerendheid van de volledige constructie. Mede daarom mag het glas niet zomaar in ieder kozijn worden geplaatst. Het glas mag alleen worden geplaatst zoals het is getest door een door de Europese Unie aangewezen onafhankelijk instituut. Zo is het van belang dat bijvoorbeeld brandwerend glas met een testrapport op basis van een houten kozijn uitsluitend in een houten kozijn wordt toegepast.

Al met al is het dus belangrijk dat u uw brandwerend glas door een specialist laat plaatsen!

Bronnen

Bouwend Nederland. (2017). Brandwerend glas. Opgehaald van Bouwend Nederland: http://www.glasbrancheorganisatie.nl/glas-techniek/functies-en-toepassingen-vlakglas/?page=brandwerend_glas

Glas Branche Organisatie. (2017). Brandwerend glas. Opgehaald van Glas Specialisten (GBO): http://www.glasspecialisten.nl/over-glas/brandwerend-glas.html

Sectorvereniging Glaszetbedrijven van FOSAG. (2008). Brandwerend glas en zijn toepassing. FOSAG.

 

 

"Dit is de eerste keer dat we een partnership in deze vorm hebben. Ik ben blij dat we dit met een vertrouwde partner als Martin Glas mogen doen."
Frans Janssen, Commercieel Directeur
Opgericht in 1820
Altijd de juiste glasoplossing
Snelle service
Zichtbaar mooi