Isolatieglas

We willen naast onze glasoplossingen van toegevoegde waarde zijn op inhoud en nieuws richting onze relaties, daarom vinden we het belangrijk om je op een efficiënte manier te informeren over trends, actualiteiten en ontwikkelingen in onze branche. Elke week zullen we je op de hoogte brengen van de belangrijkste punten. Deze week een artikel waarin we isolatieglas bespreken.

Vroeger was isolatieglas niet gewoon en werden er vaak ramen van enkel glas geplaatst in woningen en bedrijven. Naast dat het niet geheel comfortabel is, beslaat enkel glas vaak snel, laat het tocht door en houdt het de warmte niet binnen. Om deze punten tegen te gaan en te zorgen voor een betere isolatie, is isolatieglas ontstaan.

Het glas

Isolatieglas is, zoals de naam eigenlijk al zegt, glas dat voor betere isolatie zorgt dan enkel glas. Het glas bestaat uit twee of drie lagen glas met een open ruimte, ook wel een spouw, tussen de lagen. Deze spouw kan gevuld zijn met lucht. Wanneer de spouw gevuld is met lucht, is er sprake van ‘gewoon’ dubbel glas of hoog rendement (HR) glas. De spouw kan ook gevuld zijn met gas. Dit gas heeft isolerende eigenschappen om het glas nog beter te laten isoleren. Wanneer er sprake is van glas met gas, zijn er verschillende soorten isolatieglas:

  • HR+ Glas
  • HR++ Glas
  • HR+++ Glas (Deze glas soort wordt ook wel triple glas genoemd omdat het drie lagen glas bevat.)

Deze soorten isolatieglas hebben ieder een eigen isolatiewaarde. De isolatiewaarde van glas wordt ook wel uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. Zo heeft standaard dubbel glas een gemiddelde U-waarde van 2,7 en HR+++ glas een gemiddelde waarde tussen de 0,5 en 0,9.

Voordelen

Isolatieglas heeft ten opzichte van enkel glas veel voordelen, waaronder een prettige leef- of werkomgeving. Een goed geïsoleerd huis of bedrijf is een comfortabel huis of bedrijf om in te leven en/of werken. Daarnaast bespaar je energie, omdat er minder warmte verloren gaat en er dus minder gestookt zal worden. Verder is de gevoelstemperatuur in de woning of bedrijf vaak hoger, omdat de lucht bij het raam niet zo koud is. Ook heeft isolatieglas een geluidsisolerende werking.

Nadelen

Het enige nadeel van isolatieglas, ten opzichte van enkel glas, is de investering. Deze is namelijk iets hoger. Isolatieglas is door hogere productiekosten duurder dan enkel glas; je hebt immers meerdere lagen glas nodig in plaats van één enkele laag. Desalniettemin kan deze investering kan niet op tegen de vele voordelen.

Plaatsen van isolatieglas

De isolatie van het glas wordt mede bepaald door de kozijnen. Wanneer de kozijnen niet goed worden onderhouden, kan het glas zijn stevigheid en isolatiewaarde verliezen. Ook is het belangrijk dat het glas goed in het kozijn wordt geplaatst. Het is dus van belang om de kozijnen goed te onderhouden en de plaatsing van glas over te laten aan een specialist met ervaring!

Bronnen

Bouwend Nederland. (2017). Warmte-isolerend glas. From Bouwend Nederland: http://www.glasbrancheorganisatie.nl/glas-techniek/functies-en-toepassingen-vlakglas/?page=warmte%2Disolerend%5Fglas

Glas Branche Organisatie. (2017). Isolatieglas. From Glas Specialisten (GBO): http://www.glasspecialisten.nl/over-glas/isolatieglas.html

IsolatieglasWijzer.nl. (2017). Wat is isolatieglas? From IsolatieglasWijzer.nl: https://www.isolatieglaswijzer.nl/wat-is-isolatieglas/

"Dit is de eerste keer dat we een partnership in deze vorm hebben. Ik ben blij dat we dit met een vertrouwde partner als Martin Glas mogen doen."
Frans Janssen, Commercieel Directeur
Opgericht in 1820
Altijd de juiste glasoplossing
Snelle service
Zichtbaar mooi