VEILIGHEIDSGLAS
Als glas breekt, valt het vaak in scherven en stukjes uit elkaar. Veiligheid is bij glas daarom een belangrijk aspect. Om ongelukken en letselschade te voorkomen wordt op veel plaatsen veiligheidsglas toegepast. Veiligheidsglas is de algemene term voor glas met letselwerend breukgedrag.
KENMERKEN VAN VEILIGHEIDSGLAS
Er zijn grofweg twee verschillende soorten veiligheidsglas: gelaagd glas en gehard glas. Ze zijn beide veiligheidsglas, maar hebben verschillende kenmerken.
Gelaagd glas bestaat uit minimaal twee glasplaten met daartussen een speciale pvb-folie, (pvb staat voor ‘polyvinylbutyral’). In de fabriek worden de glasplaten en de folie onder grote hitte aan elkaar gesmolten. De folie zorgt ervoor dat wanneer het glas breekt, het toch als één geheel aan elkaar blijft zitten. Zo ontstaan er geen openingen in het glas die verwondingen kunnen veroorzaken.
Gehard glas is maar liefst vijf keer sterker dan standaard glas. Mocht het toch breken dan valt het in kleine stukjes uit elkaar die geen diepe verwondingen kunnen veroorzaken. Dit maakt het veiliger dan standaard glas. Om gehard glas zo sterk te maken wordt het tijdens het productieproces extreem verhit en vervolgens snel afgekoeld. De oppervlaktespanning die zo ontstaat maakt het glas extra sterk.
TOEPASSING
Gelaagd glas is perfect geschikt voor toepassingen waarbij het risico bestaat dat een persoon er doorheen kan vallen, zoals bij balustrades of relingen. Gehard glas heeft naast de letselwerende ook een inbraakwerende werking. Doordat het glas sterker is dan standaard glas hebben inbrekers meer moeite het te breken.
De voordelen van veiligheidsglas:
VRAGEN? NEEM CONTACT OP
Heeft u nog vragen of opmerkingen? U kunt het onderstaande contactformulier invullen en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
"Martin Glas is een zeer welkome aanvulling op onze lijst van bedrijven in de sponsorpiramide. We zijn er trots op dat we weer een mooie, groeiende onderneming aan ons hebben weten te binden."