DOMUS DELA EINDHOVEN
Aan de Kanaalstraat in Eindhoven is DomusDela gevestigd. Een Rijksmonument met een rijke historie die teruggaat tot de oorsprong van de stad in de 11e eeuw, toen met de bouw van kasteel Ten Hage aan de Dommel de eerste fundamenten werden gelegd van het latere klooster Mariënhage.
Voor de herbestemming van het kloostercomplex zijn de voormalige Paterskerk, het Augustijns Instituut, het gymnasium en de kapel Augustinianum in 2020 geconserveerd en verduurzaamd. Het doel was het complex te openen en onderdeel te maken van de stad.
TOEGANKELIJKHEID
De gemeente Eindhoven wilde een gebouw realiseren van samenkomst, waar je kunt trouwen, afscheid neemt, een concert bijwoont of diploma’s uitreikt. Het gebouw moest toegankelijk worden voor een breed publiek. Architecten Bert Dirrix en Arie van Rangelrooij integreerden het ceremoniehuis in het klooster. ‘Met vijf rijksmonumenten die met de achterkant naar elkaar toe staan was het transparant maken van het gebouw een uitdaging. We hadden een centraal verbindingspunt nodig,’ legt Dirrix uit. Dat werd de Knoop, een nieuw gebouw met hagelwitte geometrie verbindt de losstaande historische bouwdelen met elkaar waardoor het complex een eenheid vormt en publiek toegankelijk is geworden.
LICHT EN RUIMTE
Een overkapping van wel 12 meter hoog zorgt binnen voor een enorm gevoel van ruimtelijkheid. De centrale Knoop kijkt uit op de straat met een hoge glazen gevel, die enkel wordt doorbroken door ranke aluminium profielen geleverd en gemonteerd door Thermo Konstrukties, een toonaangevend bedrijf in de aluminium gevelbouw. Het glas werd geleverd door Martin Glas. “De hoofdentree met tourniquet bestaande uit geïsoleerd glas en geïsoleerde profielen is door ons gemaakt”, vertelt werkvoorbereider van dit project John Abels. “Hetzelfde geldt voor de puien als je de hal binnenkomt, die lopen tot aan het dak. Dit zorgt voor een heel bijzondere uitstraling.” Voor de puien is zonwerend glas gebruikt, legt Gert van Melis van Martin Glas uit. “Dit is glas met een speciale zonwerende coating. Deze coating geeft het glas een glans die het qua uitstraling net even anders maakt.”
Wat verder door naar achteren zijn aan de linker- en rechterkant vliesgevelkozijnen geplaatst, wanden van wel 30 à 40 meter die de gehele lengte van de ruimte beslaan. De hoge glaspartijen geven de entree van DomusDela een unieke uitstraling. Abels: “Zeker tegen de achtergrond van die oude gebouwen geeft dat een heel bijzonder contrast.”
Het cluster gebouwen, dat voorheen een beetje met de rug naar de stad stond, heeft zich geopend. Het is een multifunctioneel complex geworden waar Eindhovenaren het leven kunnen vieren of over de vergankelijkheid kunnen nadenken. Van Melis: “Als je ziet wat het was en wat het nu is, is dit echt een bijzonder project te noemen.”
VRAGEN? NEEM CONTACT OP
Heeft u nog vragen of opmerkingen? U kunt contact opnemen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.